Ampiaisten valepesä

Pörriäisiä pihapiirissä

 

Vaikka ampiainen onkin hyötyhyönteinen, ei ampiaisyhdyskunnan pesiminen omassa pihapiirissä ole mukavaa. Monet ihmiset ovat allergisia ampiaisen pistolle, eikä pistos tunnu mukavalta. Rennon kesäpäivän vietto ja ruoasta ja juomasta nauttiminen voi keskeytä ampiaisten pörrätessä seurana. Jos haluat estää ampiaisten pesiytymisen pihassassi, niin toimi ennen ampiaisia. Ripusta valepesä ampiaisten suosimalle paikalle. Tärkeää on, että valepesä muistuttaa mahdollisimman paljon aitoa pesää.

Ampiaiset ovat hyvin reviiritietosia, eivätkä rakenna pesää toisen ampiaisyhdyskunnan lähettyville. Ampiaiset perustavat pesän mielellään suojaisaan paikkaan, kuten räystään alle tai katonrajaan.

Sydänlankojen ampiaisten valepesä

 

Sydänlankojen suloiset valepesät on virkattu harmaasta 7-veljestä langasta ja täytetty sanomalehdellä. Oikeakin pesä on harmaa, paperimainen ja rakennusaineena on savi, vanhan laudan pinnasta tehty massa ja pehmeä puu. Ampiainen repii vahvoilla leuoillaan puun palasiksi ja yhdessä syljen kanssa siitä syntyy selluloosamainen massa.  Valepesässä on neljä ampiaista työn touhussa. Pesän saa roikkumaan ripustuslenkistä haluamalleen paikalle. Pesä on kiva sisustuselementti pihassasi tai mökin terassilla. Se on myös kiva vieminen ja myös lahjana se on ollut haluttu.

Sydänlankojen ampiaispesiä löytyy kahdessa eri koossa. Pyöreämpi on korkeudeltaan n. 10 cm ja ympärysmitta n. 32 cm. Soikeamman pesän korkeus on n. 12 cm ja ympärysmitta on n. 31 cm. 

 

Tiesitkö tätä?

Suomessa on useita eri ampiaislajeja. Tämä pieni keltamusta hyönteinen aiheuttaa monessa inhoa ja pelkoakin. Niillä on läpikuultavat siivet ja takaruumiissa poikkijuovat ja myrkkypistin.  Ampiainen on hyötyhyönteinen, sillä keväällä ja kesällä ne pyydystävät puutarhoista tuhohyönteisiä ja ne auttavat kukkien pölyttämisessä. Ampiainen pistää vain uhattuna tai hätistettynä. Ne suuntaavat makeiden tuoksujen perässä, koska ne tarvitsevat sokeripitoista ruokaa jälkeläisten tuottamiseen.

 

Kevään edetessä ja päivälämpötilan pysytellessä + 10 asteen, talvehtivat kuningatarampiaiset heräilevät horroksestaan ja lähtevät liikkeelle. Tällöin kuningatarampiainen alkaa etsiä sopivaa pesäpaikkaa yhdyskunnalleen. Vain kuningatar on jäänyt henkiin edellisestä vuodesta. Kuningatar on paritellut syksyllä ja perustaa keväällä uuden perheen. Se rakentaa uuden pesän keväällä ja munii sinne. Noin kuukauden kuluttua syntyy työläisiä, myöhemmin kesällä kehittyy koiraita eli kuhnureita ja uusia kuningattaria. Pesää laajennetaan koko ajan, kunnes se syksyllä hylätään. Pesä on yksivuotinen.  Loppukesästä pesässä saattaa olla lähes 10 000 ampiaista.

Osta oma ampiaispesäsi

Pesän hinta on 15,00 e

Saat oman pesän laittamalla meille sähköpostia sydanlangat@gmail.com

tai soittamalla tai lähettämällä viestiä 050-5121531.

Jälleenmyyntipaikkamme löydät klikkaamalla tästä!

Oletko kiinnostunut ampiaispesien tai muiden tuotteiden jälleenmyynnistä? Ota rohkeasti yhteyttä klikkaamalla tästä!