Käsitiskiaineen käyttö ja merkitys Sydänlangoille

Puhtaat ja kirkkaat astiat Käsitiskillä

Käsitiskin käyttö on helppoa. Annostele Käsitiskiä joko suoraan pestävälle astialle tai pesuveden joukkoon. Jos peset astioita veneessä tai muuten luonnon ääressä, muista kaataa pesuvesi imeytyvään maastoon, ei suoraan vesistöön. Suosi ja hyödynnä retkeillessä tai lomakohteissa tiskipaikkoja, jotta pesuvedet päätyvät viemäristöön. 

Voit valita pullon annostelijaksi joko pumpun tai keinutulpan. Keinutulpallista pulloa on helppo käyttää yhdellä kädellä, pumppuannostelijasta on helpompi annostella pienempi määrä tiskiainetta, sillä pieni määrä riittää hyvän pesutehon saamiseksi..

Sydänlankojen Käsitiskit löytyvät Tukesin ylläpitämästä kemikaalirekisteristä. Löydät ne Kemidigi-sivulta.

Tuoksulliset Käsitiskit sisältävät eteerisiä öljyjä, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Valitse tällöin käyttöösi tuoksuton Käsitiski Pooki.

Kemikaalikuorman vähentäminen kotitalouksissa ja luonnossa
-siivoa ekologisemmin-

Tiesitkö, että kodissa käytettävät kemikaalit jäävät pestäviin pintoihin ellei niitä huuhdota pois puhtaalla vedellä. Hengitämme kodissamme huoneilmaa, jossa leijuvat mahdolliset pesu- ja siivousaineiden jäämät. Usein pesuaineita käytetään suurempi määrä, mitä on tarvis, joten sen annosteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvillä siivousvälineillä, säännöllisellä siivoamisella ja muutamilla perus pesuaineella pääset pitkälle. Ekologinen siivous on päivän sana ja sitä on mukava kokeilla ja katsoa millaista jälkeä siivouksella saa aikaan. 

 

DIY SIIVOUSTAHNA:

 Sydänlankojen Käsitiskillä saat valmistettua ihanan ja tehokaan siivoustahnan. Sekoita keskenään 3 rkl Käsitiskiä ja 1 dl ruokasoodaa  ja tahna on valmis. Voit puhdistaa tahnalla keittiön pintoja sekä vessan-  että pesutilan pintoja. Tahna vaahtoaa ja jos sinulla on käytössä tuoksullinen Käsitiski, saat käyttöösi hyväntuoksuisen siivoustahnan, jolla on ilo siivota kotiasi.

 

DIY IKKUNAN PESUAINE:

Ota ämpäriin 4-5 l lämmintä vettä, muutama pumppupainallus Käsitiskiä ja loraus Pyykkietikkaa. Käsitiski irrottaa likaa ja Pyykkietikka kirkastaa ikkunasi. Pesuveden ei tarvitse vaahdota. Käytä pesemisessä mikrokuituliinaa, kuivaa lastalla ja pyyhkeellä. Lopputuloksena on kirkkaat ja puhtaat ikkunat.

Saaristo- ja itämeri inspiraation lähteenä

Sydänlankojen Käsitiski on kehitelty omista tarpeistamme lähtien ja erityisesti Saaristo- ja Itämeren tämän hetkistä tilannetta ja tulevaisuutta ajatellen. Olemme veneilleet mieheni ja perheen kanssa koko yhteiselon ajan ja kesät tuleekin vietettyä paljon vesillä. Veneessä asuessa tulee laitettua paljon ruokaa ja näin ollen tiskattavaa riittää. Myös vessan siivouksessa sekä veneen muussa siivouksessa aloin kiinnittää huomiota käyttämiini puhdistusaineisiin. Veneen hanasta päästetyt vedet päätyvät suoraan mereen, ellei veneessä ole harmaavesisäiliötä. Vessanpöntön vedet ja muut pöntön eritteet  päätyvät septitankkiin, joka pumpataan tyhjäksi imutyhjennyslaitteilla satamissa, huoltoasemilla tai kelluvilla asemilla. Pidä Saaristo Siistinä ry. on veneilijöiden ja vesilläliikkujien valtakunnallinen ympäristöjärjestö ja se toimii puhtaamman saaristo- ja järviluonnon puolesta useassa paikassa Suomessa sekä Saaristo- ja Itämerellä. PSS huolehtii muun muassa kuivakäymälöistä, jätepisteistä ja imutyhjennyslaitteista.  Ilman tätä hienoa järjestöä ja sen jäseniä, joita itsekin olemme, veneily olisi luontoa kuormittavampaa ja hankalampaa. 

Venesatamissa näkee, miten veneilijöiden tiskivedet valuvat suoraan mereen. Venesatamat ovat usein matalia ja suojaisia poukamia tai lahtia, joten veden vaihtuvuus on pientä ja näin ollen haitalliset päästöt jäävät suoraan satama-alueelle. Tähän samaan veteen päätyvät monet uimarit ja kesäpäivästä nauttivat veneilijät. 

Sydänlankojen Käsitiski on nopeasti biohajoava, joka tarkoittaa sitä, että sen ainesosat hajoavat ympäristössä nopeasti vaarattomiksi aineiksi. Astioita pestäessä on kuitenkin hyvä huomioida, että niistä päätyvä rasva ja muu lika ei kuulu vesistöihin. Pesethän astiat mahdollisuuksien mukaan joko astianpesupaikoilla tai maissa. Kaada pesu- ja huuhteluvesi maahan, jotta haitalliset aineet suodattuvat maakerroksiin, eikä päädy suoraan veteen. 

Vessanpöntön pesuun suosittelen Sydänlankojen Pönttöpommeja. Ainesosaluettelo on lyhyt ja puhdistavina aineosina ovat ruokasooda & sitruunahappo. Lue Pönttöpommeista lisää tästä https://www.sydanlangat.fi/tuote-osasto/puhtautta-kotiin/ponttopommit/

Isokari

Isokarin majakkasaari on valloittanut sydämeni. Saari on yksi Selkämeren kansallispuistoista ja sen luonto on ainutlaatuinen. Saarelle on päästävä vähintään kerran kesässä ja sieltä pois lähteminen on aina haikeaa. Isokarin majakka on Pohjanlahden korkein majakka ja se kunnostettiin vuonna 2020.  Ihanat kirkkaat vedet ja näkymät aavalle merelle koskettaa varmasti jokaista saarella kävijää. Venesataman kivisessä aallonmurtajassa punajalkaiset riskilät toivottavat saarelle tulijat tervetulleeksi. He muistuttavat minua siitä, että luonnosta ja sen asukkaista on pidettävä hyvää huolta.

Pooki

Pooki on Suomen vanhin säilynyt tunnusmajakka sekä vanhin merimerkki ja se löytyy täältä Uudenkaupungin edustalta Lyökin saarelta. Karulla ja matalalla saarella majakka pääsee oikeuksiinsa ja sen kauneutta ei voi tarpeeksi hehkuttaa.  Saarella pesii useita eri lintulajeja ja tuolloin saarella vierailu onkin kielletty.  Arvokkaan oloisella saarella mieli lepää ja täältä olisi ihana saada pieni pala saarta mukaan. Tällä saarella vieraillessa oli ilman muuta selvää, että haluan nähdä tämän kauniin majakan Käsitiskissä, joka on suunniteltu Saaristomeren tulevaisuutta ajatellen. 

Utö

Tällä karulla ja puhuttelevalla saarella sijaitsee Suomen ensimmäinen ja eteläisin majakka. Majakka on Suomen vanhin toiminnassa oleva valomajakka. Täällä merenkäynti on suurta ja majakan alapuolella oleva idyllinen kylä tuo oman leimansa saaren elämään. Pienet punaiset puurakennukset ja kyläkauppa luovat aitoa saaristolaistunnelmaa ja kylää voisi kierrellä ja katsella pidempäänkin. Kuivuneet hylkeen räpylät ja pyrstö erään venevajan seinustalla antavat ymmärrystä saaristolaiselämästä ja miten lähellä luonto on ihmistä ja saaren arkea. Pimeässä hehkuva majakkavalo luo mystisen tunnelman saaren joka kolkkaan.