Pönttöpommien käyttöohjeet & raaka-aineet

Näin käytät Pönttöpommia:

1. Kostuta pönttö vedellä ja pudota yksi pala pönttöön. Anna vaikuttaa vähintään 15 minuuttia.

2. Harjaa pönttö ja huuhtele. Voit myös käydä pöntön reunat läpi palalla ja sitten heittää loppupalan pönttöön.

3. Toimi samoin pesualtaan kanssa. Pönttöpommin hankaava vaikutus on suuri, joten suosittelemme palan kostutusta ja sen levittämistä pesualtaaseen sienen tai siivousliinan kanssa. Voit myös täyttää pesualtaan vedellä, tiputtaa Pönttöpommin veteen ja pestä altaan rätillä tai harjalla.

Säilytä pakkaus kosteudelta suojassa. Käsittele paloja kuivin sormin, sillä Pönttöpommit alkavat toimia kosteudessa ja veteen päästyään.

Sydänlankojen Pönttöpommit löytyvät Tukesin ylläpitämästä kemikaalirekisteristä. Löydät ne Kemidigi-sivulta.

Tuoksulliset Pönttöpommit sisältävät eteerisiä öljyjä, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

Luonnolliset raaka-aineet takaavat laadun

Pönttöpommien valmistuksessa luonto ja luonnollisen puhtaat ja aidot raaka-aineet ovat tärkeässä roolissa. Ainesosaluettelo on lyhyt, eikä turhia raaka-aineita ole. Pönttöpommit valmistuvat käsityönä Uudessakaupungissa, joten ne ovat aidosti suomalainen tuote. Raaka-aineet tulevat lähistöltä ja etiketit paikallisesta painotalosta. Pönttöpommien valmistus alkoi omasta tarpeesta, koska veneilijänä haluan käyttää puhdistustuotteita, jotka kuormittavat mahdollisimman vähän vesistöjä. Ostamalla ja käyttämällä suomalaisia tuotteita, ostat työtä Suomeen.

Pönttöpommien perusraaka-aineet ovat ruokasooda ja sitruunahappo

Ruokasooda

Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti on monipuolinen kodintuote. Soodan päästessä veteen siitä vapautuu siitä hiilidioksidikuplia, mikä on kemiallinen reaktio. Ruokasooda on emäksistä, hankaavaa ja miedosti valkaisevaa. Sooda on täysin myrkytön puhdistusaine. Se neutralisoi tuoksuja hyvin eli raikastaa ja reagoi rasvan ja lian kanssa puhdistaen tehokkaasti. Soodan avulla poistat pinttyneet liat vessan pöntöstä tai altaasta, puhdistat vessan hanan ja avaat viemärit.

Sitruunahappo

Sitruunahappo eli sitruunahappo monohydraatti on luonnon ihmeaine. Se on ekologinen, lisäaineeton jamyrkytön aine, jota käytetään monipuolisesti kodin siivouksessa. Sitruunahappo on orgaaninen happo, jota esiintyy luonnossa esimerkiksi sitrushedelmissä. Se poistaa tehokkaasti mm. kalkkia, likaa ja ruostetta, ja sillä on raikastava vaikutus.  Sitruunahapon pH on noin 2 – 2.2 eli hapan. Vesijohtovesi sisältää kalkkia, ja vessanpönttöön ja lavuaarin kerääntyy ajan kanssa kalkkisaostumia. Kalkki on emäs ja sitruunahappo on  happo. Kun kalkki kohtaa hapon, käynnistyy kemiallinen reaktio ja kalkki alkaa liueta.

Eteeriset öljyt

Pönttöpommien tuoksut tulevat 100 % eteerisistä öljyistä, jotka eivät ole öljymäisiä vaan kevyitä ja nopeasti haihtuvia aromeja. Eteeristä öljyä valmistetaan höyrytislaamalla hedelmistä, kasvien kukista, lehdistä ja juurista, pihkasta ja muista kasvien osista, eli ne ovat täysin luonnontuotteita. Eteerisiin öljyihin ei ole lisätty mitään, eikä niistä ole poistettu mitään.

Luonnontuote ei ole kuitenkaan täysin riskitön. Hajusteyliherkät tai allergikot voivat saada oireita, joten valitse silloin tuoksuton tuote käyttöösi.